Bryllupskagen

Oprettet d. under Traditioner

Bryllupskagen

Bryllupskagens historie:

Man siger, at bryllupskagen stammer fra dengang, engelske sømænd sejlede til Østen for at hente silke & the. Deres hustruer bagte kager, som de overhældte med spiritus for holdbarhedens skyld, og sendte kagerne med deres mænd. På højtider spiste både sømændene og familien derhjemme kagen på samme tidspunkt, og man kunne sende hinanden kærlige tanker, mens man spiste den.

Kagen blev derfor hurtigt symbol på troskab og kærlighed, og man begyndte at servere kage ved bryllupper.

Da ovnene var ganske små, kunne man ikke bage én stor kage til alle bryllupsgæsterne, og man byggede derfor kagen op i etager. Efterhånden begyndte man at pynte den overtrukne kage smukt og romantisk med duer, blomster og andet pynt.

 

Bryllupskagen i dag

I dag er bryllupskagen blevet en fast del af et bryllup og brudeparret får den pyntet i samme stil som resten af brylluppet. Er dit bryllup Vintage, kan du få blondekant i stof på. Og er dit bryllup Boho, vil du sikkert vælge friske blomster.

I mange kulturer er bryllupskagen symbol på velstand og jo flere etager des rigere er man, det er dog sjældent i Danmark.

Tidspunktet hvor kagen serveres for gæsterne på, er der efterhånden ingen regler om. Fortæl konditoren, der skal lave kagen, hvornår I har tænkt jer at servere den. Har I reception lige efter vielsen og serverer kagen dér, vil kagen typisk være større, da folk er sultne og derfor godt kan tage rigeligt fra af kagen.

Bliver kagen derimod serveret efter middagen ved kaffen eller som dessert, bør kagen være knap så stor. Gæsterne er efterhånden alt for mætte til et stort stykke.

Følger I traditionerne, skal den øverste etage gemmes til når den førstefødte kommer til verden eller ved første bryllupsdag – afhængig af, hvilken dato, der kommer først.
Før i tiden var kagen en plumkage, som ved hjælp af en masse spiritus kunne holde sig frisk i mange måneder. I dag er kagen typisk en fromage, så den skal fryses ned. Mange vælger at få lavet den øverste etage igen hos konditoren på deres 1-års bryllupsdag, så de er sikre på, at den er helt frisk.

Etage nummer to sættes væk og sendes til de indbudte gæster, der af én eller anden årsag ikke kunne deltage i brylluppet. Denne tradition stammer fra dengang, en masse familier prøvede lykken i Amerika og ikke havde mulighed for (og råd til) at komme hjem til Danmark til et bryllup. De skulle dog ikke snydes for kagen, som var det store højdepunkt, og etagen blev derfor sendt derover med skib. Igen var det den spiritus, som kagen blev badet i, der holdt den frisk.

De resterende etager spises til selve brylluppet efter at brudeparret sammen har skåret den for.

 

Ifølge traditionerne skal kagen indeholde:

Et fingerbøl, som er symbolet på frugtbarhed.

En mønt, som er symbolet på rigdom.

En ring, som er symbolet på lykke.

 

Opbevaring & fyld

Oftest vil man bestille en bryllupskage med fyld af fromage. Det er de færreste, der kan lide en plumkage, hvorimod en let vaniljefromage vendt med chokoladestykker og friske jordbær vil falde i alles smag – også børnenes. Er man den store chokoladetilhænger, bør man overveje, hvor meget gæsterne allerede har fået at spise inden kagen, inden man bestiller en bryllupskage kun med nøddebunde og Sarah Bernhard-creme.

Lad ikke kagen stå fremme under hele middagen, hvis den først skal skæres for til kaffen. Den vil da stå alt for mange timer ude i varmen. En kage med fyld af fromage kan egentlig kun tåle at stå fremme i få timer.

Når gæsterne har spist, hvad de kan af kagen, skal den på køl eller frost hurtigst muligt

Og hvad med at give de naboer og venner, der har hjulpet til ved brylluppet, et stykke af kagen også?

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar